dilluns, 17 març de 2008

Avui forta maror de fons al sector financier internacional

Avui ha estat el director de l'FMI, Strauss-Khan, ha avisat que la cosa es posa magra i revisarà a la baixa les previsions de creixement per als Estat Units d'Amèrica, Europa i els països emergents. Els principals parquets de la Unió Europea han tancat amb descensos superiors al 2%. L'Ibex 35, per exemple, ha caigut un 2,81%, fins als 12.656 punts, la cinquena més gran caiguda de l'any. París s'ha deixat un 3,51%; Londres, un 3,86%; i Frankfurt, un 4,18%. Els operadors d'europeus consideren que la crisi creditícia té ara una altra dimensió perquè ha esquitxat de ple al Bear Stearns, un dels grans instituts de crèdit nord-americans i pilars del parquet novaiorquès, i la por s'ha estés, ja que no es confia en que les mesures de rescat aprovades per la Fed -reserva federal- siguin suficients per solucionar els problemes fonamentals als quals s'enfronten els bancs. Wall Street, per la seva part, s'ha situat en números vermells des de l'obertura. El Dow Jones, gairebé dues hores després de l'inici de la jornada, retrocedia un 1%. A hores d'ara les accions del banc Lehman Brother està perdent un 46%, pel pànic dels inversors desprès de la venda de emergència d'ahir diumenge del seu rival Bear Stearns & Cos a JPMorgan Chase & Co a un preu mínim d'un 10% del valor de les accions que tenien el divendres passat quan es tanca la borsa de Wall Street.

A l'Ibex, només Indra s'ha salvat de les pèrdues. Els descensos més forts han correspost a BME (5,9%), Ferrovial (5,2%), Critèria (4,8%), Gamesa (4,5%), Acerinox (4,4%) i Repsol (4,2%).Dels altres grans valors ha destacat la baixada de BBVA (3,03), Banc Santander (2,95), Iberdrola (2,58%) i Telefònica (2,29%). Al mercat continu ha sobreeixit la caiguda d'EADS (12,68%), mentre que Martinsa-Fadesa ha liderat els guanys (9,25%) després de alcanzar un acord per a renegociar el seu deute.
Nous rècords de l'or, l'euro i el petroli
La incapacitat de resposta del dòlar, que continua la seva caiguda lliure front a la resta de divises davant els dubtes sobre l'econòmica d'EE UU, ha tornat a provocar avui nous rècords en la cotització de l'or, l'euro i el petroli.
L'onça d'or ha superat els 1.020 dòlars a Londres condicionat per la debilitat del bitllet verd i el "pànic" borsari, que fa que molts inversors ho utilitzin com valor refugi. Del seu costat, l'euro ha pujat avui amb força en les primeres hores de negociació del mercat de divises de Frankfurt i ha batut un rècord després de superar la barrera dels 1,5900 dòlars. Cap a les 09.05 hores a Espanya, la divisa comunitària ha marcat un màxim en 1,5904 dòlars, encara que minuts després s'ha moderat lleument entorn de 1,58 dòlars.A més, els operadors preveuen que la moneda única alcance la cota dels 1,60 dòlars al llarg de la jornada davant la possibilitat que la Reserva Federal nord-americà torni a rebaixar demà els tipus d'interès. La divisa nord-americana també s'ha enfonsat enfront del Ien japonès, marcant el nivell més baix des de fa 12 anys. Pel que fa al mercat de petroli, el barril de Texas -de referència als Estats Units- ha excedit els 111 dòlars a Nova York al cotitzar a l'inici de la sessió en 111,8 unitats. No obstant això, després ha caigut uns quatre dòlars, de la mateixa manera que el cru de Brent, que ha perduts uns cinc dòlars de valor, fins als 101.