dimecres, 5 març de 2008

Iniciativa per Catalunya i Iniciativa del Poble Valencià, defensen aturar el projecte “Castor” de la planta de gas de Vinaròs.

Els ecosocialistes demanen es deixe decidir a les poblacions potencialment afectades, i es busque una ubicació alternativa si realment és necessaria aquesta planta.El candidat d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) a la demarcació del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre Lluís Sunyé, i el candidat al Senat d’Iniciativa del Poble Valencià(IdPV) a les comarques de Castelló, Carles Mulet, han fet públic avui, l’oposició d’ambdues formacions al projecte “Castor” impulsat pel Ministeri d’Indústria, per emmagatzemar gas al terme municipal de Vinaròs, però molt a prop de la localitat tarragonina d’Alcanar, i han anunciat que a partir del dia 9 en el Congrés s’exigirà al Ministeri d’Indústria una rectificació.
Aquestes instal·lacions, crearan una zona de gran afecció tant al Baix Maestrat com al Montsià, emmagatzemant 1,9 mil milions de m3 de gas utilitzant un antic pou petrolífer submarí situat a 21 quilòmetres de la costa de Vinaròs, i amb planta terrestre situada a pocs quilòmetres d’Alcanar, amb tots els perjudicis, impacte i afectacions que el seu traçat i volum de les construccions causarà a la zona.
Les propostes d’ubicacions preteses, són de tot errònies, ja que no es tracta d’un problema local, sinó que afecta als dos territoris. Els candidats d’ICV i IdPV han lamentat que des del Ministeri només s’haja demanat opinió a l’ajuntament de Vinaròs, i no a la resta de potencialment afectats del Maestrat i Montsià.Entre les posibles afeccions, està el risc per fuites de gas o explosions, la contaminació paisatgística, i la devaluació dels termes municipals del voltant.
Per a Sunyé, “potser construir grans dipòsits soterranis siga ara per ara necessari, donada la pròpia falta de polítiques efectives impulsades pel propi Ministeri d’indústria envers l’autonomia energètica, que ens fa ser totalment dependents del subministrament extern d’energies no renovables. Però totes les excuses donades per justificar la ubicació no tenen raó de pes suficient per tancar-se en banda i no acceptar el diàleg amb totes les poblacions afectades”.
El candidat d’ICV del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ha afirmat que l’existènci a d’un diposit soterrani en desús en la costa de Vinaròs, no és justificació “per estalviar uns pocs milions no anem a posar en perill el futur de dos comarques senceres”. I a eixe respecte, ha remarcat que no és acceptable que aquest tipus d’instal·lacions, com seria la planta terrestre, es pretenga ubicar en zones altament poblades, a pocs metres de localitats importants, sense informar ni als propis pobles potencialment afectats “ el Baix Maestrat, o el Montsià, no són precisament les zones que més gas consumeixen del nostre territori comú, no té cap raonament voler ubicar allí eixes instal·lacions”.
Igualment, el candidat d’IdPV per Castelló al Senat, , Carles Mulet, ha afirmat que canviar un quilòmetre més o menys prop d’un poble concret la planta de gas, no suposa cap canvi substancial, donat que l’amenaça continua sent la mateixa; i limita tot el potencial creixement de les localitats d’un bon radi d’acció. I ha criticat la falta de transparència i informació als pobles afectats indirectament, perquè aquests pugueren al·legar en temps i forma.
Mulet ha prosseguit que que am budes formacions defensaran en el Congrés, un replantejament del projecte, aturant la tramitació de l’actual, i apostant per mesures que premien l’estalvi energètic “ si Castelló consumeix molt de gas, és per la seua indústria, que precisament ha patit de manera especial l’encariment del combustible, i seria la primera afectada en cas de problemes de subministrament, per tal, calen ajuts en I+D per a aconseguir una menor dependència energètica d’energies no renovables, i començar a estudiar la implantació de les renovables i netes en tots els processos productius”.
Els ecosocialistes han reiterat que aquest tipus d’instal·lacions, en cas de fer-se, haurien d’ubicar-se en zones d’alta seguretat, allunyades de poblacions, i de zones de gran valor ambiental.
Tortosa i Castelló, 05 març de 2008